HIV kolay bulaşır mı, b eşittir b, aids testi, hiv testi, pcr, prep, pep, aids bulaşır mı, b=b, hiv belirtileri
Sıkça sorulan HIV soruları
Önleme - Soru 10
Sünnet HIV'den korur mu?
Sünnet (erkeklerde prepisyumun, yani penisin uç kısmındaki derinin cerrahi olarak çıkarılması), bazı sağlık faydaları ile ilişkilendirilmiştir ve HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) risklerini azaltmaya katkısı da bunlardan biridir.
Bu alanda yapılmış bazı araştırmalar, sünnet operasyonu yaptırılmış erkeklerde HIV enfeksiyonu riskinin sünnet operasyonu yaptırılmamış erkeklere göre düşük olduğunu göstermektedir. Çalışmaların sunduğu kanıtlar, özellikle vajinal cinsel ilişki yoluyla ve kadından erkeğe yönünde HIV geçişi/aktarımı/bulaşması riskini azaltmada etkili olabildiğine dairdir.
Sünnetin HIV'e karşı koruma sağlaması, prepisyumun altındaki dokunun HIV enfeksiyonuna daha duyarlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu doku, Langerhans hücreleri adı verilen ve HIV'i kolayca emebilen hücreler açısından zengindir. Sünnet ile bu bölgedeki doku çıkarıldığında, virüsün vücuda giriş noktası azalır, böylece HIV riski önemli oranda azalır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler AIDS Programı (UNAIDS), yüksek HIV prevalansına sahip bölgelerde erkek sünnetini, yeni HIV olgularını azaltmaya yönelik etkili bir önlem olarak önermektedir.
Ancak, sünnetin HIV'e karşı tam ve kesin bir koruma sağlamadığı mutlaka hatırlanmalıdır. Bu bağlamda sünnet, HIV riskini tamamen ortadan kaldırmak için müstakil bir önlem olarak değil, kondomsuz cinsel ilişkiden kaçınmak, PrEP (Temas Öncesi Korunma/Temas Öncesi Profilaksi), düzenli HIV testi gibi diğer önlemleri birlikte bütüncül bir stratejinin tamamlayıcı bir parçası olarak düşünülmelidir.
Özetle; sünnet, HIV'in yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilecek bir strateji olarak kabul edilirken, HIV'den korunma konusunda tek başına yeterli bir yöntem olarak görülmemelidir.
Kaynaklar:
-
World Health Organization (WHO): Male circumcision for HIV prevention. (https://www.who.int/hiv/topics/malecircumcision/en/)
-
Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Male Circumcision and Risk for HIV Transmission and Other Health Conditions: Implications for the United States. (https://www.cdc.gov/hiv/pdf/risk/mc-hiv-risk.pdf)
-
UNAIDS: Safe Male Circumcision and HIV prevention. (https://www.unaids.org/en/resources/documents/2020/unaids-male-circumcision-hiv-prevention)
İlgili bağlantılar;
#hivbilgisi yazısı: Sünnet HIV'den koruyor mu? (Kanada araştırması)
www.kirmizikurdele.org/post/b-esittir-b-hakkinda-dokuz-soru
www.kirmizikurdele.org/b-b
www.kirmizikurdele.org
herkes için #hivbilgisi
#hivhakkindahersey
#hivindogrusu
#bilonemsekorun