top of page

Türkiye'de HIV olguları neden artıyor?

Güncelleme tarihi: 28 May


Gönüllümüz ve Genel Sekreterimiz Kağan Çavuşoğlu ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni yayını olan Haber Vesaire'de Türkiye’de HIV olgularının neden arttığına dair görüşler paylaştılar.


Büşra Şenol'un ilk olarak www.habervesaire.com'da yayınlanan söyleşi haberini aşağıda okuyabilirsiniz.

www.kirmizikurdele.org Herkes için #hivbilgisi #hivhakkindahersey


 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü E. Yayın tarihi: Mayıs 28, 2024



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 

“Bilgi seviyemiz, algı seviyemiz ve bilimsellik kavramımız çok düşük” diyor Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği Genel Sekreteri Kağan Çavuşoğlu. Türkiye’de insanların cinsel pratiklerini gerçekleştirmek ve olgunlaştırmak açısından sıkıntılar yaşadığını söylüyor.

Almanya, İspanya, ABD gibi ülkelerde HIV vakası sayıları alınan önlemler sayesinde giderek azalıyor. Fakat Türkiye ve Asya ülkelerinde HIV sayılarında ciddi bir artış söz konusu. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre; Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 8 Kasım 2023’e kadar Türkiye’de toplam 41 bin 732 kişiye HIV tanısı kondu. Vakaların yüze 81,5’i erkek, yüze 18,5’i kadın, yüzde 16,1’i de yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor.



Gelişmiş ülkelerde korunma ve önleme eğitimlerinin verilmesi, test yaptırmanın sağlanması ve yeni tanı alan tüm hastalara tedaviye başlanması ile vakalar kontrol altına alınabiliyor.

“Bilgi seviyemiz, algı seviyemiz ve bilimsellik kavramımız çok düşük” diyor Kırmızı Kurdele Derneği Genel Sekreteri Kağan Çavuşoğlu. Türkiye’de insanların cinsel pratiklerini gerçekleştirmek ve olgunlaştırmak açısından sıkıntılar yaşadığını söylüyor.


Çavuşoğlu, “Cinsellik olgusu ayıp ve yasak gibi bariyerlerle sürdürülmeye çalışıyor. Hal böyle olunca bu deneyimi yaşayabilmek için insanlar pek çok gizli ve alelacele yönteme başvuruyor. Dolayısıyla insanlar cinsellikle ilişkili herhangi bir tehdidin farkında olamıyorlar. Sadece haz odaklılar, neler olabileceğine dair hiçbir bilgileri yok. Cinsellik sadece doğum ya da üreme değildir; cinsellik psikolojidir, cinsellik enfeksiyondur, cinsellik patolojidir. Bunu bilmiyorsan neye maruz kaldığını bilemezsin” diyor.


Prof. Dr. Esin Şenol ise AIDS'in dünyada hala bir pandemi durumunda olduğunu fakat Türkiye’nin en çok vaka artışının olduğu ülkelerden biri olduğunu söylüyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol ise HIV virüsünün dünyada hala bir pandemi durumunda olduğunu fakat Türkiye’nin en çok vaka artışının olduğu ülkelerden biri olduğunu söylüyor.

Şenol’a göre, Türkiye’de ergen ve gençler gibi ilk cinsel deneyimlerinde bulunacakların hiç bilgisinin olmaması, damar içi madde kullanımında artış olması, çok eşlilerde kondom kullanımını teşvik edecek kampanyaların olmaması, HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcılık ve kontrolsüz kayıt dışı göçmenlerin bulunması HIV artışında önemli rol oynuyor.


Büşra Şenol'un haberinin tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

www.kirmizikurdele.org herkes için #hivbilgisi





bottom of page