''Küçücük bir virüs neler yaptı gördün mü!'' Kanıt temelli aktivizm, kolay anlaşılır bilgi sağlayıcılığı ve kurumsal bilim okur-yazarlığı kapasitemize uygun hareket etme bilinci ile sürdürdüğümüz #COVID19 yayınlarımız kapsamında özel bir video, özel bir konuk; Virüs Bilimci Prof. Dr. Selim Badur.
(Yayını aşağıda sayfa içinde ya da yandaki görsele tıklayarak Kırmızı Kurdele İstanbul YouTube kanalında izleyebilirsiniz.)
Türkiye'de ilk HIV ve AIDS vakalarının da takibini yapan ve alanında bir duayen olarak bilinen Selim Badur ile enine boyuna bir yayın yaptık, pandeminin güncel durumunu, geleceğini, bilimsel gelişmeleri ve elbette HIV ile yaşayanların yapmaları gerekenleri değerlendirdik.
Kırmızı Kurdele İstanbul okuma önerisi; KÜRESELLEŞMEDEN İKLİM KRİZİNE:
ENFEKSİYON HASTALIKLARINDA GELİNEN NOKTA, Prof. Dr. Selim Badur
Doğruluğu şüpheli pek çok bilginin dolaşımda olduğu bir ortamda, günlük olarak düzenli bilimsel yayın ve literatür takip eden Virüs bilimci Prof. Dr. Badur ile yaptığımız COVID19 özel yayının konu başlıkları;
*Herkesin sorumlulukları nelerdir? Sadece kendini koruyan biri üstüne düşeni yapmış ve salgının durdurulması için elinden gelen yapmış olur mu? *Aşı konusunda konuşabilecek en önemli uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Badur'a sorduk. COVID19 ile ilgili aşı çalışmalarına gerçekçi bakmak için geçmişe bakmak gerekir mi? Geçmişte SARS ve MERS aşı çalışmalarında ne oldu, son durum nedir? *Gerçekçi bir yaklaşım ve perspektifle, lafı eğip bükmeden cevaplarsak; hayat ne zaman normale dönmeye başlar? *HIV ile yaşayanların özel olarak uygulaması, dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir? *HIV ile COVID19'u, HIV'in ortaya çıktığı dönemle bugünleri kıyaslayan insanla
ra ne söylemek istersiniz? *Küreselleşme ve enfeksiyon hastalıkları arasında bir ilişki var mı? Bu tip virüsler neden ortaya çıkıyor?
*Bilimsel bilgiye ihtiyacın, pozitif bilime ilginin yükseldiği, küreselleşme ve enfeksiyon hastalıkları ilişkilerinin konuşulduğu bir dönemdeyiz. Bugünden sonra bilim-siyaset, bilim-toplum ilişkisi değişir mi? Bilim daha çok önemsenen, sözü dinlenen bir noktaya gelir mi?
*Bu dönem bilimin kendini gözden geçirmesi, bilimsel üretimin, bilimsel metodun yenilenmesi açısından bir fırsat sunuyor olabilir mi?
*Bilim karşıtlığı ve bilim karşıtı bilim insanları bugünlerde ne alemde? *Yakın gelecekte virüslerin ve enfeksiyonların önemli ve belirleyici olacağında pek çok insan hem fikir. Peki geleceğe hazır mıyız?
Tüm soruların cevapları Kırmızı Kurdele İstanbul COVID19 özel yayınında.
Koronavirüs, COVID-19 hakkında diğer yazılarımız; *COVID-19 hakkında en güncel bilimsel bilgiler - Boston, CROI2020 notları *Koronavirüs günlerinde psikoloji. Psikolojimizi korumak için neler yapabiliriz?
*HIV ile yaşayan bireylerin Koronavirüs, COVID-19 hakkında bilmesi gerekenler *HIV ilaçları Koronavirüs'ü tedavi edebilir mi?
*Koronavirüs' ile HIV'i kıyaslamaktan vazgeçin. Hemen! www.kirmizikurdele.org #kanittemelliaktivizm