Yayına hazırlayan: *Uzm. Psikolog Gizem Gülmez
Yayın tarihi: 2020, Mart 31
-------------------------------------------
Koronavirüs günlerinde psikoloji
Koronavirüs salgınının sebep olduğu ekonomik, sosyal, politik tüm sorunlar bir yana en çok mecburi kişisel karantina ve sosyal izolasyon, psikolojik sağlığımıza da tehdit ediyor. Dolayısıyla bugünlerde psikolojik sağlığımıza her zamankinden çok daha fazla önem vermek gerekiyor. Üstelik bu mecburi kişisel karantina uzayıp, günler günlere eklendikçe psikolojik sağlığın ve onu korumaya dönük tüm çabanın önemi kat be kat artıyor.
Salgının sosyal, ekonomik, politik pek çok boyutuna bağlı problemler güvenlik algımızı sarsıyor, geleceğe dair plan ve umutlarımızı tehdit ediyor ve sosyal izolasyonla yaşamlarımızı kısıtlayıp, yıllardır alışkın olduğumuz düzeni bozarak psikolojimizi olumsuz etkiledi, etkiliyor ve bir süre daha etkileyecek gibi görünüyor.
Şartlar ve koşullar böyleyken fiziksel sağlığımızı korumak için alacağımız önlemler konusunda, ilk günden beri yapılan pek çok öneri sonrası hepimiz büyük ölçüde bilgi sahibi olduk.
Peki, psikolojimizi korumak için neler yapabiliriz?
Bir Kırmızı Kurdele İstanbul projesi olan *Pozitif Akademi'nin 1. dönem mezunlarından olmasıyla övündüğümüz Uzman Psikolog Gizem Gülmez, seçeneklerin kısıtlı olduğu bu şartlarda, psikolojik sağlığınızı korumanıza katkı sağlayacak bazı basit öneriler sıraladı.
(*Pozitif Akademi; HIV alanında daha donanımlı ve daha aktif biçimde aktivizm yapmak isteyen bireylerin güçlendirilmesi ve sivil toplumun HIV cevabının daha olgun bir hale getirilmesi amacıyla Kırmızı Kurdele İstanbul tarafından Avrupa’nın en geniş HIV aktivizmi ağı European AIDS Treatment Group (EATG) işbirliğinde geliştirilmiş bir projedir.
Detaylar için tıklayınız)
Uzman Psikolog Gizem Gülmez'in önerileri;
· Günlük takvimler belirleyin.
Yeni bir film ya da kitap listesi oluşturabilir, egzersiz yapabilir, pek çok üniversitenin ücretsiz erişime açmış olduğu online eğitimlere ya da YouTube derslerine katılarak kendinizi zenginleştirebilir, dünyaca ünlü müzelerde online gezintilere çıkabilirsiniz.
Bu tip uğraşlara odaklanmak ve onları günlük bir takvime bağlamak, çalışma alışkanlıklarınızı ve disiplininizi korumanızı sağlayacaktır.
· Fiziksel sağlığınıza ihmal etmeyin. Sürekli evde geçen bugünlerde yeme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz değişebilir. Sağlık diyetler tercih edin, günlük egzersiz rutinleri belirleyin ve uykunuza çok dikkat edin. Bu gerçekten çok önemli.
· İletişimde kalın. İnsanlarla fiziksel olarak bir araya gelemeseniz dahi, görüntülü/görüntüsüz konuşmalarla sosyalleşmeye devam edebilir, sevdiklerinizden destek alabilir ve destek verebilirsiniz. İletişim yalnız olmadığınızı bilmenizi ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacak en etkin araç.
· Bu dönemi, sonunda kendinize zaman ayırmak için bir fırsat olarak görün.
Şimdi biriktirdiğiniz işleri tamamlayabilir, uzun zamandır okumak istediğiniz kitapları okuyabilir, izlemek istediğiniz filmleri izleyebilirsiniz.
· Gündemi doğru, güvenilir kaynaklardan takip edin.
Sosyal medyada bilinçli ya da bilinçsiz şekillerde dolaşıma sokulan safsatalara önlem olarak haber kaynakları konusunda seçici olun. Haberlerden olumsuz yönde etkilendiğinizi düşünüyorsanız sosyal medya dolaşımınızı kısıtlayabilir ya da virüs dışı gündemleri takip edebilirsiniz. Fakat bu kısıtlamanın düzeyini iyi ayarlayın. .
Dış dünya ile bağınız sağlıklı bir düzeyde olmalı.
· Bir şeyler üretin, yaratıcılığınızı yeniden keşfedin.
Depresyondan ve onun sebep olacağı tüm sıkıntılardan korunmanın en önemli yollarından biri de üretkenliktir. Üretmeyi sevdiğiniz, üretirken keyif aldığınız ve kendinizi iyi hissettiğiniz şeylere daha çok zaman ayırın.
Size iyi hissettiren şeylere zaman ayırmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak da ispatlanmış durumda.
· Hastalık belirtilerini Google’lamayın! Sağlık kuruluşlarından ve konunun uzmanları olan enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından, Kırmızı Kurdele İstanbul gibi güvenilir kaynaklardan doğru bilgiler edinin. Aklınıza takılan her şey, vücudunuzdaki en küçük değişiklik için telefona sarılıp Google'a başvurmayın. Sağlınıza da, zamanınıza da, kullandığınız internete de yazık. ------------
Coronavirus, COVID-19 hakkında diğer yazılarımız
*COVID-19 hakkında en güncel bilimsel bilgiler - Boston, CROI2020 notları
*COVID-19, Aşı ve tedavi çalışmalarından, bilimsel araştırmalardan güncel notlar
*HIV ile yaşayan bireylerin Coronavirus, COVID-19 hakkında bilmesi gerekenler
*HIV ilaçları Coronavirusü tedavi edebilir mi?
· Rahatlama tekniklerini öğrenin.
Doğru nefes alma, meditasyon ya da internetten bulabileceğiniz pek çok tekniği hayatınıza kazandırabilirsiniz.
Belki de bu vesileyle hayat boyu yararlanacağız yeni bir uğraş, alışkanlık kazanmış olursunuz.
· Aşırı endişeli olduğunuzu düşünüyorsanız, endişelerinizi bir kâğıda yazın. Belki bu dönemde günlük tutmak isteyebilirsiniz.
· Hastalıkla ilgili düşüncelerinizin ve koruyucu önlemlerin takıntıya dönüşmesine izin vermeyin. Elinizde olmaksızın hijyeninize aşırı derecede dikkat ediyor ya da hasta olup olmadığınıza dair aklınızdan atamadığınız düşüncelere kapılıyorsanız kendinize bir “endişe saati” belirleyin.
Tüm negatif düşüncelere/konulara ayırdığınız süreyi olabildiğince sınırlamak size çok iyi gelecek.
· Tecrübenize başvurun!
Geçmişte yüksek seviyede kaygı yaşamanıza sebep olan durumlarla nasıl baş etmiştiniz, hatırlayın ve doğrularınızdan örnek olarak uygulayın.
Bu özellikle de bu şartlar altındayken, hem kendinizi ve öz güveninizi takdir etmek hem de benzeri durumlardaki uygulama ve becerilerinizi gözden geçirmek ve geliştirmek için güzel bir yaklaşım.
· Stres yaşamanız olağan ama...
Evet. Stres olağan. Hele de böyle bir süreçte!
Fakat yüksek seviyede kaygı, yoğun stres, artan panik ataklar, uykusuzluk, yeme sorunları gibi belirtiler gösteriyorsanız, online psikoterapi gibi yöntemlerle bir ruh sağlığı uzmanına başvurabileceğinizi unutmayın! Etrafınız size destek olabilecek güzel insanlarla dolu.
Yalnız değilsiniz.
Kırmızı Kurdele İstanbul
#kanittemelliaktivizm
#bilonemsekorun
*Görsel: Deana Sobel Lederman
www.instagram.com/drawdeanadraw
www.deanasobel.com/