HIV bilimi alanındaki güncel araştırmaların ve sosyal gündemlerin tartışıldığı en önemli alanlar olan kongre/konferanslara daima ayrı bir önem veren ve bugüne kadar pek çok üst düzey uluslararası organizasyona katılan Kırmızı Kurdele İstanbul bu yıl ulusal HIV/AIDS kongresini sizler için takip edecek.
STK temsilcisi olarak davet edildiğimiz ve ''Hızlanan Epidemiye Daha İyi Nasıl Cevap Verebiliriz? başlıklı oturumda bir de konuşma yapacağımız Ulusal HIV/AIDS kongresi 15 - 18 Kasım tarihleri arasında, Prof. Dr. Volkan Korten'in kongre başkanlığında, Türkiye HIV/AIDS Platformu tarafından düzenlenecek.
Türkiye'de Ulusal seviyede gerçekleşen en önemli HIV etkinliği olan kongrede
*Ülkemizde ve Dünyada HIV Epidemiyolojisi,
*Kesin Tedaviye Dair Çalışmalar,
*Yan/Fırsatçı-enfeksiyonlar,
*Antiretroviral Tedavide Gelişmeler,
gibi önemli konular 4 gün boyunca tartışılacak.
Türkiye'de HIV bilimi alanında emek veren pek çok saygın hekimin katılımıyla gerçekleşecek kongre boyunca aldığımız notları aşağıda okuyabilir, video söyleşiler ve anlık aktarımlar için Faceook ve Twitter hesaplarımızı @redribbon34 adıyla takip edebilirsiniz.
Kongre bilimsel programını http://hivaids2018.org/sayfa.asp?mdl=sayfalar&id=248 linkinde inceleyebilir, günlük kongre notları için bu sayfayı takip edebilirsiniz.
-------------------
1. Gün Notları
Türkiye’de HIV alanında çalışan hekim temelli 5 STK’nin bir araya gelerek oluşturdukları HIV/AIDS platformunca düzenlenen HIV/AIDS Kongresi 2018 15 – 18 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşiyor.
Kırmızı Kurdele İstanbul olarak, Kongre Başkanlığını Prof.Dr. Volkan Korten’in üstlendiği ve Türkiye’de bugüne kadar düzenlenmiş HIV/AIDS kongreleri içinde en geniş hekim katılımıyla gerçekleşen bu önemli etkinliğe STK temsilcisi olarak katılıyoruz ve kongre notlarını takipçilerimiz, danışanlarımız ve paydaşlarımız için aktarıyoruz.
Kongrenin, programını yukarıdaki görselde görebileceğiniz ilk günü Volkan Korten’in açılış konuşmasıyla başladı. Korten konuşmasında kongrenin Türkiye’de bugüne kadar düzenlenmiş HIV/AIDS kongreleri içinde en geniş hekim katılımıyla gerçekleşen kongre olması hedefine ulaştıklarını ve 5 STK’nın bir araya gelerek oluşturdukları platformun bu sonuca ulaşılmasındaki önemli rolünü vurguladı.
Prof. Dr. Deniz Gökengin ise Türkiye’nin güncel HIV/AIDS verilerini de paylaştığı konuşmasında kilit toplumlara ulaşmakta yaşanan zorlukları ve bunların olası sebepleri aktardı.
Günün paneli ise ‘’Hızlanan epidemiye nasıl daha hızlı cevap verebiliriz’’ başlığıyla, uzman Doktorlarla birlikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcisi Mustafa Bahadır Sucaklı, Şişli Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi Temsilcisi Ali Hayati Akaslan ve STK temsilcisi Aktivist Arda Karapınar’ın katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye’de son yıllarda görülen yeni HIV vakaları içinde kilit toplumların önemli bir oranı kapsadığı gerçeği temelinde ilerleyen tartışma, saha çalışmarı ya da doğrudan hedef kitleye hizmet sunan kurumların elde ettikleri veriler ve görüş önerileri ile oldukça verimli ve yararlı bir panel olarak değerlendirildi.
Şişli Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi Müdürü Akaslan bugüne kadar yapılan testlerde yaklaşık %5 oranında bir pozitiflik değerine ulaşıldığını aktardı. Yurtdışında Şişli Modeli adıyla da anılmaya başlanan modelin içerdiği hizmet çeşitliliğinin ve esnek çalışma saatleri, anonimlik gibi basit ama hedef kitleler için belirleyici olan basit uygulamaların bu kitlelere erişmekte ve dolayısıyla epidemiyi kontrol etmekteki etkisini de vurgulayan Akaslan, benzeri test merkezlerinin oluşmasında sürecinde başta bilgi/tecrübe paylaşımı olmak üzere destekler verebileceklerini ve mevcut merkezi daha da iyi bir seviyeye getirmek istediklerini ekledi.
Uzun yıllardır HIV alanında çalışmalar yapılan Prof. Dr. Deniz Gökengin, Dr. Aygen Tümer ve Prof. Dr. Başak Dokuzoğuz ise yıllar içinde edinilen tecrübeler, kamunun HIV/AIDS konusundaki yaklaşımının negatif/pozitif yanlarına vurgu ile aslında tanı sonrası aşamalarda oldukça başarılı hatta Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri olduğumuzu ancak test/tarama/hedef kitlelere erişim, cinsel sağlık eğitimi, farkındalık çalışmaları gibi HIV epidemisinin yayılmasını durdurmada hayati önemi olan konularda eksikliklerimiz olduğuna vurgu yaparak çözüm önerilerini sundular. Çözüm önerilerinin ortak noktası ise daha fazla test yapılabilmesine olanak sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç ve bu ihtiyaçların karşılanması ilişkin gelişecek tüm ortak girişimlerin desteklenmesi fikri ön plana çıktı.
WHO’nun Dünya ve Türkiye’de üstlendiği rolleri ve kurum karakterine bağlı olarak yapabileceklerini anlatan Mustafa Bahadır Sucaklı ise Türkiye’nin, en geniş resimde düşünüldüğünde sağlık politikları bakımından başarılı, belirlenmiş hedefe ilişkin sonuç almadaki yeteneğinin ve başarısının yüksek, özellikle HIV tedavisi hizmetlerinde bölgenin en iyi ülkelerinden biri olduğunun altını çizdi. WHO’nun sağlık diplomasisi bakımından verebileceği katkının tüm paydaşların bir arada çalışabilmeleri bakımından yararlanılabilecek bir alan olduğu vurgusu ise önemli bir fırsat olarak not edildi.
Panelde konuşan STK temsilcisi Aktivist Arda Karapınar ise Kırmızı Kurdele İstanbul’un kullandığı dil, araçlar ve çalışma modelinin hedef kitlelere erişimdeki başarısını verilerle destekleyerek anlattığı konuşmasında, epideminin durdurulabilmesi için benimsenmesi gereken ilk yaklaşımın güçlü olduğumuz alanlara yönelmek olması gerektiğini ifade etti.
Testlerin tamamen anonim ve tedaviye erişimin çok daha kolay olmasının yaratacağı olumlu etkiye ek olarak PrEP hakkında çok daha ciddi bir biçimde konuşmanın ve erişilebilir hale getirmenin gerekli olduğunun altını özellikle vurgulayan Karapınar, konuşmasını dinleyen Türkiye’nin her yerinden gelen hekimlere şöyle seslenerek konuşmasını tamamladı;
‘’ Her şeyden, herkesten önce hekimler kullandıkları dili değiştirmeli ve mağdur dili, negatif imajlar içeren bir dil kullanmaktan vazgeçilmeli. Sisteme ilişkin şikayetlerimiz daima orada olacak. O yüzden güçlü olduğumuz alanlara yönelmek, sebat göstermek ve ilk aşamada olabildiğince çok insanı test edip, tedaviye eriştirmekten başka seçeneğimiz yok.
Pozitif bilimi, dünyayı takip etmeli ve bu gelişmeleri paylaşmalı/yararlanmalıyız.
Hastalarınıza PrEP gibi yeniliklerden, tüm güncel, pozitif bilimsel gelişmelerden bahsetmekten ve B eşittir B demekten çekinmeyin artık!'’.
2. Gün Notları
Bilimsel programını aşağıda bulacağınız 2. gün daha çok hekimlere yönelik grup çalışmaları, olgu tartışmaları ve vaka değerlendirmelerine ayrıldı.
Bu olgu tartışmalarından oluşacak notların takipçilerimiz, danışanlarımızdan daha çok doktorlara hitap edeceği, o doktorların ise neredeyse tamamının kongre alanında olmasından hareketle, bugünü söyleşiler yapmak için değerlendirmenin daha anlamlı olduğunu düşündük.
Bu serinin ilk videosunda ise, Türkiye'de HIV/AIDS alanına en çok emek veren hekimlerden olan ve aynı zamanda bu yılında Kongre Başkanı olan Prof. Dr. Volkan Korten ile kongreyi, HIV/AIDS platformunu ve güncel konuları konuştuk.
Bu samimi ve keyifli söyleşiyi aşağıda ya da https://youtu.be/mkDVe4JIDac bağlantısı ile YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz. Söyleşi için Prof. Dr. Volkan Korten'e teşekkür ederiz.