top of page

HIV tedavisinin olası yan etkileri ile başa çıkmak

Güncelleme tarihi: 17 May 2022

Yaşadıklarınızın HIV tedavisinin olası yan etkilerinden olduğuna karar vermeden ve doktorunuza başvurmadan önce kendinize sormanız ve objektif cevaplanması gereken sorular ve güvenilir #hivbilgisi kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul'dan bazı basit ipuçları. İyi okumalar.

 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü E.

Yayın tarihi: Mayıs 15 , 2022


(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.

 

HIV ile yaşayan bireyler için HIV ilaç tedavisi (ART) başlangıcında süreçten tam olarak ne beklemeleri gerektiğini bilmek pek de kolay değildir. Daha da önemlisi hayal gücünüzün, potansiyel yan etkileri, sağlık sorunları ve başka durumları akla sık sık getirmesi çok kolaydır. Yıllardır ilaçlarını düzenli olarak kullananlar bile bazen küçük bir kızarıklık ya da son zamanlardaki halsizliklerini abartıp dramatize edebilirler.

Baş ağrıları, asabilik, garip şişlikler, kızarıklıklar ve halsizlik gibi durumlara ilaçlarınızın sebep olduğunu düşünebilirsiniz. fakat aslında bu tarz şikayetlerin basit bir sebepten kaynaklanıyor olma ihtimali çok daha yüksektir. Kötü beslenme, yetersiz uyku ve stres vücudunuzu etkileyerek kendinizi kötü hissetmenize sebep olabilir. Neden kötü hissettiğiniz hakkında düşünürken direkt en kötü sonuca atlayıp doktorunuza gitmeden önce, daha basit sebepleri gözden geçirmeniz yararlı olabilir.


Sağlıklı bir yaşam tarzı sadece iyi görünmek için değil, iyi hissetmek için de önemlidir ve yapılan yanlış seçimler vücudunuzun ve zihninizin kötü hissetmesine neden olabilir. Bu yüzden yaşadıklarınızın HIV veya HIV tedavisinin yan etkisi olduğuna karar vermeden ve doktorunuza başvurmadan önce kendinize şu soruları mutlaka sorun ve kendinizi kayıran, kolaya kaçan değil objektif cevaplar vermeye çalışın

1) Yeterince su içiyor musunuz?


Gün içinde su içmeye özen gösteriyor olabilirsiniz ama yoğun bir gün ya da yetiştirilmesi gereken bir iş buna engel olabilir. Susuz kalmak, baş ağrısı, halsizlik, kilo alımı ve daha birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerindendir. Her ne kadar, yeterli miktarda su içtiğinizi düşünseniz bile eğer kötü hissediyorsanız daha fazla su içmeye özen gösterin. Beslenmenize daha fazla su katmanın cildiniz, vücudunuz ve zihniniz üzerindeki etkisi sizi de şaşırtacak.

2) Yeteri kadar sebze yiyor musunuz?

Sebzeler içerdikleri bol oranda lif, antioksidan ve vitamin ile tüketebileceğiniz en sağlıklı besin grubudur. Hiçbir hap ya da toz, vücudunuzun ihtiyacı olan ve doğal besinleri tüketerek alacağı vitamin ve minerallerin yerini tutamaz. Bir hafta içinde yediklerinizi inceleyin; kendinize yeteri kadar ve yeterli çeşitte sebze yiyor muyum diye sorun. Eğer cevabınız hayır ise vitamin eksikliği ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan yan etkiler yaşıyor olabilirsiniz. Onlarca bilimsel araştırma annelerimiz haklı olduğunu kanıtladı! O güzel insanların bizi sürekli sebze yemeye zorlamalarının bir sebebi varmış.


3) Yeteri kadar uyuyor musunuz?

Tek gecelik bir kötü uyku deneyimi vücudunuzu pek de fazla etkilemeyebilir ama bir hafta boyunca yetersiz uyumak, en sağlıklı insanı bile hayattan bezdirebilir. Bir yetişkinin günde ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır fakat çoğumuz bu kadar uyumuyoruz. Eğer yetersiz uykunun sadece halsizlik ve baş ağrısı yapacağını düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre 7 günlük yetersiz uyku sonrasında vücutta 700’den fazla genetik değişiklik gerçekleşebiliyor ve bu değişiklikler kilo alımından kalp krizine kadar farklı etkilere sebep olabiliyor.

Küçük bir hatırlatma: Susuz kalmak ve kötü beslenme, uyku düzenini ve uyku kalitesini bozabilir.

4) Fazla mı alkol tüketiyorsunuz?


HIV ile yaşayan bireyler de alkollü içkiler tüketip, hiçbir yan etki yaşamadan eğlenebilirler. Bununla birlikte günde 2-3 kadeh kadar düzenli alkol tüketiminin bile HIV’in ilerlemesini, daha az alkol tüketen kişilere kıyasla hızlandırdığı biliniyor. Fazla alkol alımının sık sık ilaç dozunun atlanmasına ve farklı sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmama.

Eğer alkol kullandığınız gecelerde sık sık ilacınızı unutuyor ya da atlıyorsanız, alkol tüketim alışkanlıklarızda ciddi bir değişikliğin vakti gelmiş demektir. Bu değişikliğe ek olarak ilacınızı sabahları almaya başlamalısınız ya da sabah kullanabileceğiniz bir ilaca geçmelisiniz. --- HIV ve Alkol başlıklı #hivbilgisi yazımız için tıklayın --- 5) Yeteri kadar spor yapıyor musunuz?

Hepimizin daha fazla spor yapmaya ihtiyacı olduğuna kimse karşı çıkamaz sanırım. Estetik nedenlerinin dışında spor yapmanın çoğu HIV ve ART yan etkisini önlediği biliniyor. Spor yapmak uykunuzu düzene sokabilir, stresi azaltabilir ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Bu beş temel hatırlatmayı yaptıktan sonra konuyu Kırmızı Kurdele İstanbul’dan nasihatler kıvamına getirmek gibi olmasın ama ister HIV tedavisinin yan etkisi olsun, ister yaptığınız sağlıksız seçimlerin sonucu olsun düzenli uyku, iyi beslenme, spor ve yeterli su tüketimi kendinizi daha iyi hissetmeniz için yeterli olabilir. Ve madem bu kadar basit tedbirler HIV tedavisi süresince kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir, neden onları uygulamak istemeyesiniz ki! #hivhakkindahersey için güvenilir #hivbilgisi kaynağı #kirmizikurdeleistanbul'u takipte kalın. www.kirmizikurdele.org #hivhakkindahersey #hivindogrusu


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page