Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü F.
*Güncelleme: Ağustos, 2024
(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Kaynak göstermek/mention/etiket vb. dışında özel bir izin gerektirmez.)
Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org olarak 2016 yılından bu yana düzenle sürdürdüğümüz #hivbilgisi yayınlarına gelen yorumlar gösteriyor ki; HIV, tabulaştırılan, hakkında sonsuz rivayetlerin, tevatürlerin üretildiği tüm konular gibi gizliden gizliye merak edilen, hakkında çok konuşulmak istenen fakat sorular sormaya çook çekinilen bir konu.
Bu faktör, HIV'i normalleştirerek çekinmeden konuşulan olağan bir konu haline getirmeye çalışan Kırmızı Kurdele İstanbul için yaptığımız işin, Türkiye'nin UNAIDS hedeflerine paralel olarak HIV'i sıfırlama mücadelesinde üstlendiğimiz rol ve harcadığımız gönüllü emeğin önemini bir kez daha vurgulayan önemli bir veri.
Buradan hareketle, her biriyle ilgiyle okunan #hivbilgisi yazılarımızda bu kez Imagina Mas tarafından oluşturulan ASS (Amor, Sexo y Serologia) isimli blogda yayınlanan ''HIV pozitif olmayan arkadaşlarımın hakkımda bilmesi gereken 10 şey'' başlıklı hayli kişisel ve bir o kadar da dokunaklı yazıyı paylaşıyoruz.
Keyifli okumalar.
www.kirmizikurdele.org herkes için #hivbilgisi #hivhakkindahersey
HIV pozitif olmayanların HIV pozitifler hakkında bilmesi gereken 10 şey. HIV negatifler için HIV
''Tanı aldığımdan beri bu süreci yaşıyorum. İlk anda şoke eden bir deneyim! Ama ne mutlu ki arkadaşlarım daima yanımdaydı. Bazen burada paylaştığım konularda onlar benim sığınağım oldu; bazen de onlar kendini huzursuz hissetti, çünkü aslında bu onların da meselesiydi.''
Sevgili okuyucu;
Seninle HIV hakkında konuşmaktan memnunum.
İşin doğrusu bu zaten yapılması gereken bir şey. Hatta bunu senin de çevrendekilerle yapman gerek. Burada amaca hizmet edeceğine inandığım bazı temel sorular ve kavramlardan bahsedeceğim. Bunlar HIV pozitifler hakkında üretilmiş ve hemen şimdi son bulması gereken saçmalıklardır.
1. Yakın bir zamanda öleceğim falan yok!
En azından ben ölmeyi planlamıyorum; en azından HIV’den ölmeyi beklemiyorum. Yaşam beklentim, seninki kadar uzun. Yaşam kalitem, (tıpkı seninki gibi) kendime ne kadar iyi baktığıma bağlı. Tıbben bulunduğumuz noktaya gelmemiz gerçekten zor oldu, ama yine de bu konuda çalışan birçok araştırmacı ve aktiviste teşekkür ederim.
Bugün HIV pozitifler, herkes gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyorlar. Bu yüzden korkma, ben iyiyim ve iyi olmaya devam edeceğim.
2. HIV kapılmaz, HIV'e yakalanılmaz. HIV bulaşır.
HIV, insan vücudu dışında hayatta kalamaz ve benim viral yüküm (vücuttaki HIV miktarı) belirlenemeyen* seviyede olduğundan bu yana HIV'i cinsel yolla aktarma/bulaştırma riski sıfır. Şu ana kadar, viral yükü belirlenemeyen seviyede (undetectable) olan bir bireyin (cinsel yolla) virüs aktardığına/bulaştırdığına dair bir kayıt bulunmuyor ve bu konuda ilk olmak gibi bir planım da yok.
Bu demek oluyor ki, birlikte aynı şeyleri yapmaya hala devam edebiliriz: yemek yapmak, aynı tuvaleti kullanmak, gerektiğinde kıyafet paylaşmak ve daha fazlası.
*Belirlenemeyen: Düzenli HIV ilaçları (ART) kullanımına bağlı olarak vücuttaki virüsün tamamen kontrol altına alındığı duruma verilen ad. B eşittir B hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
3. Hikayemi anlatmayı, HIV pozitif olduğumu çekinmeden, korkmadan paylaşabilmeyi elbette istiyorum;
ama unutma ki, bu hassas bir mesele ve herkes kendi hikayesini paylaşmak istemeyebilir. Buna saygı duymalıyız. “Nasıl kaptın?” gibi sorular birçok insana saldırgan bir tavır gibi gelebilir, çünkü bu soru onlara özensiz, duygusuz bir şekilde ve düşüncesizce sorulmuştur.
Eğer biri seninle paylaşmak isterse, ilk adımı atmasını bekle ve onu destekleyen, yargılamayan bir tavırla yaklaştığından emin ol ve hiç kimseyi bu bilgiyi paylaşmaya zorlama ya da hiç kimseyi HIV pozitif olduğunu başkalarına söylemekle tehdit etme. Basitçe empati yap, kendini benim yerime koy, aynı şeylerin sana yapıldığını düşün...
4. Ben de sağlıklı, gücü kuvveti yerinde ve mışıl mışıl uyuyorum.
Zaten bu değişmek zorunda da değil.
Bazılarında, HIV tedavisinin yan etkileri görülebilir ama bu genellikle tedavi şeklinin değişmesi ile yeniden yoluna koyulabilir bir durumdur- şu an birçok farklı ilaç tedavisi mevcut-. Şanslıyım ki, bende hiçbir yan etki görülmedi. Bir testin sonucuna göre HIV pozitif olduğumu biliyorum ama ben bedenimde hiçbir değişik hissetmedim. Yani hala eskisi gibiyim. Hala iştahım yerinde. Düzenli spor yapıyorum. Bir bebek gibi uyuyorum. Her zaman olduğu gibi yani.
HIV tüm bunları değiştirecek diye bir kaide yok; hayat kalitemizi olumsuz yönde etkileyen şey aslında dışlanmayla birlikte gelen duygusal strestir.
5. Seksten hala zevk alıyorum. Gerçekten!
HIV pozitifler kimsenin hayatını, hele de kendi hayatlarını riske atma istemezler. Çünkü cinsel yolla bulaşabilen başka bir virüs edinmiş olmak istemezler. Hele de bu kişi düzenli HIV İlaç tedavisi alan biriyse ve belirlenemeyen seviyedeyse, yeniden virüs edinip bu önemli seviyeyi (belirlenemeyen, B=B=) kaybetmek istemez.
Eğer sana HIV bulaşırsa (ki umarım olmaz!), bu büyük olasılıkla düzenli test yaptırmadığın ve tıpkı senin gibi düzenli HIV testi yaptırmadığı için virüs taşıyıp taşımadığını/pozitif olu olmadığını bilmeyen biri aracılığıyla olacaktır.
Bu yüzden düzenli olarak test yaptırmak ve bilgilenmek önemli. HIV'i durdurmanın yolu seksten uzak durmak değil, aksine hepimizin cinsel sağlık hakkındaki bilgisini güçlendirmektir
Bil, önemse, korun, düzenli test yaptır ve bu konuda özgürce konuş. Bana yaklaşmaktan utanma ya da korkma.
6. Ben uyuşturucu bağımlısı falan değilim! Sapık da değilim!
Eğer uyuşturucu bağımlısı olsaydım, ihtiyacım olan şey bir uzmandan yardım almak ve ailemden, arkadaşlarımdan destek beklemek olurdu; ayrımcılık ya da diğer saçma şeylerle uğraşmak değil. Sapık değilim demişken; HIV’in ırkı, cinsiyeti, dini inancı ya da benzeri ayrımları yoktur. HIV kısaltmasındaki “H” harfi, “insan”ı tanımlamaktadır (human), yani bu hepimizin meselesi.
Bu mücadelede bize yardımcı olacak tek şey bilgilenmektir.
7. HIV pozitifler, seks öncesinde size sağlık durumu hakkında bilgi vermek zorunda değildir. (Teorik olarak)
Sağlık durumunuz hakkında bilgi verme zorunluluğu olan bazı ülkeler ve eyaletler bulunmakta. Ama her halükârda kendine dikkat etmek senin sorumluluğundur.
Niçin? Cevap basit!
Sen her partnerine en son ne zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı test yaptırdığını söylüyor musun ya da ne kadar cinsel ilişkiye girdiğini?
Muhtemelen hayır.
İşte bu yüzden, daha önce de dediğim gibi bu virüs özellikle mevcut sağlık durumu hakkında bilgisi olmayan ve tedavi görmeyen bireylerden bulaşmaktadır, tedavi gören ve virüs miktarı belirlenemeyen (undetectable) HIV pozitif bireylerden değil.
Her birimizin kendi cinsel sağlığımızın sorumluluğunu alması en önemli şeydir.
Demek istediğim; birbirimize dikkat etmeye ve partnerlerimize karşı büyük bir sorumluluğumuz olduğuna dair kişisel bir inancım var. HIV pozitif olsak da olmasak da...
8. Ne ben ne de başka hiç kimse HIV pozitif olmak istemezdi.
Cinsel sağlık ile ilgili konuşmalarımızdan “hak etmek” kelimesini söküp atmamız lazım. Herkes biriyle ya da birden fazla istedikleri kadar kişiyle zevkli, korunarak seks yapmak ister (bu doğal bir haktır).
Virüsler hak edilmez, kişiden kişiye bulaşabilir!
Ve bu durum, yargılama olmadığında ve aksine destek ve çevremizdeki insanları anlamaya çalıştığımızda daha az problemli bir hal alır.
9. Aşmak zorunda kalabileceğim yasal zorluklar var.
Bir gün HIV’in, iş yerimde kötü muameleye uğramama sebep olup olmayacağını bilmiyorum. Ya da bir gün HIV pozitif olduğum için bir ülkeye girme konusunda sorun yaşayıp yaşamayacağımı vb.
Fakat bunların hepsi yüksek ihtimal.
Tüm bu zorlukları kabul ediyorum ve bunlarla mücadele etmeye hazırım. Ama enerjim de sınırlı. Umarım bana yardım eli uzatırsın.
10. Desteğine ihtiyacım var mı?
Elbette var. “Bizim için” HIV hakkında konuşmaya ve tüm bu yazdıklarımı etrafındakilerle paylaşmana ihtiyacım var. Bu yazı sadece HIV pozitif insanlar için yazılmadı. Aslında daha çok HIV pozitif olmayanlar için yazıldı.
Çünkü bu yazı, bilgisizlik ve korku nedeniyle oluşan damgalamaya bir son vermeyi hedefliyor. HIV pozitifler bilgi seviyelerini arttırma eğilimindedirler, fakat geriye kalanlar maalesef bu eğilimde değiller -ve aslında olması gereken de bu değildir-. Oysa HIV ve cinsel sağlık herkesin meselesi.
Yeterli bilgiye sahip olmayanlar sadece başkalarını damgalamak ve dışlamak eğilimi göstermiyor, aynı zamanda nasıl korunacaklarını da bilmedikleri için virüsün yayılmasına hizmet ediyorlar.
*Yazı ilk olarak aynı başlıkla, yine www.kirmizikurdele.org'de Ocak 2018'de yayınlanmıştır.