top of page

HIV tarihinde önemli bir saygı duruşu günü; 5 Haziran

Güncelleme tarihi: 5 Haz

HIV ve AIDS'e dair, herkesin bildiği 1 Aralık Dünya AIDS Günü dışındaki belirli ve önemli günlerden bir diğeri olan 5 Haziran *Her şeye Rağmen Hayatta Kalan HIV pozitifler Farkındalık Günü hakkında, sadece meraklı ve vefakâr Kırmızı Kurdele İstanbul takipçilerinin ilgisini çekecek kısa bir #hivbilgisi yazısı.

Meraklısına iyi okumalar.



*HIV Long-Term Survivors Awareness Day


 

Yayıma hazırlayan: Arda Karapınar, (Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı)

Güncelleme Haziran 5, 2024 Yayım tarihi: Haziran 4, 2022



Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.



 


HIV Long-Term Survivors Awareness Day Turkey
www.kirmizikurdele.org I HIV hakkında her şey

5 Haziran Her şeye Rağmen Hayatta Kalan HIV pozitifler Farkındalık Günü HIV ile yaşayanların günde sadece bir tabletle, virüsü (kondomsuz ilişkilerde bile) cinsel partnerlerine bile *bulaştırmadan/aktarmadan, HIV negatifler kadar sağlıklı yaşayabildiği günümüzde, önemi ve nedeni pek anlaşılmayan bir gün olabilir.



Özellikle 80'ler ve 90'ların karamsar, ümitsiz ve ilaçsız günlerindeki yoğun ölümleri bilmeyenler ve/ya da çok çabuk unutanlar için.



Oysa ilk yılların ortamı sadece HIV ile yaşayanlar için değil en az onlar kadar yakın çevreleri için de tam anlamıyla kâbus gibiydi. Sadece HIV pozitif oldukları (ya da bir HIV pozitifler eş, arkadaş, aile oldukları) için medyada her gün hedef gösteriliyor, dini ve politik grupların açık hedefi haline geliyor, dövülüyor, işten evden atılıyor ve tüm bunların üzerine ilaçsızlıktan ölüyorlardı.

Salgının (etkin ilaçların bulunmasıyla HIV pozitifliğin kronik hastalık haline geldiği 1996'dan önceki) o ağır ve zor günlerinden bugüne kadar hayatta kalmayı başaran insan sayısı oldukça az ve rahatlıkla denilebilir ki; HIV bilimi de HIV aktivizmi de bu inatçı, dirençli, dayanıklı (ve elbetteki şanslı) insanların omuzlarında yükseldi. Bu insanlar, hem bilimsel çalışmaların parçası olarak HIV pozitiflerin bugün kullandıkları ilaçların üretilmesini ve geliştirilmesini sağladılar, hem benim gibi HIV aktivizmine tutkuyla sürdüren aktivistlere ilham ve cesaret vererek aktivizme yön verdiler.

İşte 5 Haziran, bu değerli insanların mücadelelerine teşekkür etmek ve onları onurlandırmak açısından önemli ve kıymetli bir gün.

Bu yüzden de, The Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) isimli derginin bilim tarihine geçen ilk AIDS olgularını raporladığı gün olan 5 Haziran günü bu 'survivor'lara adanıyor.

Bugün ve bu kısa yazı vesilesiyle, HIV ile yaşayanların tedaviye erişmeleri, herkesle her yerde eşit haklara sahip olmaları ve HIV konusunun sürekli gündemde kalması için çalışan dünyanın her yerinden tüm kahramanlara Kırmızı Kurdele İstanbul takipçileri adına yürekten teşekkür ederim.

Yeni ilaçlar, tedaviler ve tedavi yaklaşımları hakkındaki tüm HIV bilimi çalışmalarını ve Dünya HIV gündemini düzenli olarak takibe ve kayda değer gelişmeleri Türkiye HIV topluluğuyla ve tüm ilgilileriyle paylaşmaya devam edeceğiz.

Takipte kalın.



Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı




bottom of page