top of page

Dünya AIDS Günü 2024 ortak bildirisi; Damgalama ve ayrımcılık bitirilmeden AIDS bitirilebilir mi?

Güncelleme tarihi: 29 Kas

2017 yılından bu yana düzenli olarak yayınladığımız Dünya AIDS Günü Türkiye Bildirileri'nin bu yılki başlığı; Damgalama ve ayrımcılık bitirilmeden AIDS bitirilebilir mi?


Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği ortak imzasıyla duyurulan Dünya AIDS Günü 2024 Bildirisi'nde HIV ve AIDS sebepli damgalama ve ayrımcılığın HIV ile yaşayan kişiler ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerine ve HIV ve AIDS’e karşı küresel ortak mücadelede geride kalmamızın temel sebebi olmasına dikkat çekiyoruz. Bildiriyi bu sayfada okuyabilir, buraya tıklayarak PDF versiyonunu indirebilirsiniz.



www.kirmizikurdele.org Herkes için #hivbilgisi #hivhakkindahersey



 

Yayına hazırlayan: Kırmızı Kurdele İstanbul Gönüllüsü M.

Yayın tarihi: Kasım 28, 2024



Herkes için #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler kaynak göstermek şartıyla herkesin paylaşımına açıktır. Alıntılarınızda www.kirmizikurdele.org'yi kaynak göstermenizi ve @redribbontr'yi etiketlemenizi rica ediyoruz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.


 


1 Aralık 2024 Dünya AIDS günü Ortak Bildirisi; Damgalama ve ayrımcılık bitirilmeden AIDS bitirilebilir mi?


1 Aralık Dünya AIDS Günü 2023 Bildirisi
1 Aralık Dünya AIDS Günü 2024 Ortak Bildirisi

1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde, HIV ve AIDS sebepli damgalama ve ayrımcılığın HIV ile yaşayan kişiler ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerine ve HIV ve AIDS’e karşı küresel ortak mücadelede geride kalmamızın temel sebebi olmasına dikkat çekiyoruz. Sıfır yeni HIV olgusu hedefine ulaşabilmek ve AIDS'i sonlandırabilmek için testlere kolay erişimin önündeki engellerin kaldırılması, ayrımcılık ve damgalama ile planlı mücadele gibi çoktan atılmış olması gereken elzem adımlar atılmadan gerçek bir başarıdan söz etmek mümkün olmayacak. Nitekim kısa süre önce Küresel HIV ile Yaşayanlar Ağı (GNP+) tarafından yayınlanan Stigma Index 2.0 Raporu, HIV ile yaşayanların en az %13'ünün HIV ile ilgili temel tedavi ve bakım hizmetlerine ulaşmaya çalışırken dahi damgalanma ve ayrımcılığa maruz kaldığını, %25'inin ise HIV ile ilgili olmayan tedavi ve bakım hizmetlerine erişmeye çalışırken bu tür olumsuz deneyimler yaşadığını belirtiyor.





UNAIDS’in 2024 Küresel AIDS Güncellemesi ise 42 ülkede, insanların ortalama %47'sinin HIV ile yaşayanlar aleyhinde ayrımcı tutumlar bildirdiğini ve bu oranın 2025 küresel hedefinin neredeyse beş katı olduğunu vurguluyor. Rapor ayrıca, HIV ile yaşayanlara yönelik damgalama ve ayrımcılığın özellikle sağlık hizmeti ortamlarında, insanları HIV önleme hizmetleri aramaktan, HIV testi yaptırmaktan, HIV ilaç tedavisine başlamaktan ve tedavide kalmaktan caydırdığının altını çiziyor.  Kadınlar ve ergenlik çağındaki kız çocukları gibi savunmasız gruplar arasında yer alan HIV pozitiflerin, sağlık hizmetlerine erişimlerini zorlaştıran damgalama ve ayrımcılık katmanlarını daha yoğun bir şekilde deneyimledikleri gerçeği ise özellikle vurgulanması gereken bir durum.



- Damgalama ve ayrımcılık neden AIDS’in sona erdirilmesi hedefinin önündeki en büyük engel?



Damgalama tedaviye erişimi engeller: Damgalanma ve ayrımcılık korkusu insanları test yaptırmaktan veya tedavi aramaktan caydırır. HIV ilaç tedavisinin virüsü baskıladığını ve bulaşları önlediğini hatırlarsak (Bkz: Belirlenemeyen = Bulaştırmayan), insanların tanı ve tedaviye erişim yollarına HIV kaynaklı damgalama ve ayrımcılık engelleri konulduğunda AIDS ile küresel ortak mücadelenin başarısız olması doğal bir sonuçtur.



Damgalama ruh sağlığını olumsuz etkiler: İnsanların HIV statüleri nedeniyle toplumdan dışlanmaları, utanç veya değersizlik hissettikleri bir içsel damgalamaya dönüşebilir, ruhsal refahı aşındırır ve tedaviye uyumu engelleyebilir. Damgalanmanın olmadığı bir sosyal ortam ise hem test yaptırmayı hem de tedavi başarısını arttırarak yeni HIV olgularının oluşmasını engeller.



-HIV ve AIDS kaynaklı damgalama ve ayrımcılığa karşı siz neler yapabilirsiniz?



Doğru bilgiyi yaygınlaştırın: HIV ve AIDS hakkındaki dedikodu, tabu, mit ve yanlış anlamalara karşı durarak HIV hakkında güncel ve doğru bilgileri yaygınlaştırın. HIV ile yaşayanlar hakkında ise ötekileştirici olmayan, tam aksine kapsayıcı ve şefkatli bilgiler paylaşın.



Savunuculuk yapın: HIV ile yaşayan kişileri başta sağlık, eğitim, çalışma hayatı gibi sosyal yaşamın tüm alanlarındaki mevcut ve olası tüm ayrımcılıklara karşı koruyan fikirlerinizi açıkça paylaşın, tartışmalara katılın ve etki alanınızda bu konuda farkındalık yaratmaya çalışın.



Dünya AIDS Günü 2024 vesilesiyle herkesi bir kez daha AIDS'i sona erdirmek için öncelikle damgalama ve ayrımcılığı sona erdirme mücadelesine katkı sunmaya çağırıyoruz. İnanıyoruz ki; AIDS'siz bir nesil ve sağlıklı ve onurlu bir şekilde bir arada yaşayabileceğimiz bir toplum olma yolunda başarı ancak böyle mümkün olabilir. Çünkü insanların HIV hakkında ayıplanma ve dışlanma korkusu olmadan konuşabildikleri bir toplum ve dünya inşa etmek, o toplumun ve dünyanın bir parçası olarak hepimizin ortak sorumluluğudur.


Kırmızı Kurdele İstanbul & Pozitif Yaşam Derneği


www.kirmizikurdele.org

herkes için #hivbilgisi


1 Aralık Dünya AIDS Günü Ortak Bildirisi
1 Aralık Dünya AIDS Günü 2023 Ortak Bildirisi



bottom of page