Güvenilir #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı Kırmızı Kurdele İstanbul Amerika'dan dijital olarak gerçekleşen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı'nı takip etti ve ilgi çeken araştırmalardan özetleri sizin için derledi.
Yayın tarihi: Mart 20, 2021
Bu yılki Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı (CROI), HIV ile yaşamanın şeklini ve anlamını değiştirecek net çıktılarla sona erdi.
HIV’in şifasına (Kesin tedavi - Cure) yönelik gelişmeler, deri altı enjeksiyon, yavaş-uzun salınımlı ilaç bandı ve depo ilaçların da yer aldığı yeni nesil uzun süre etkili HIV ilaçları türlerinin konuşulduğu CROI’de, HIV ilaç tedavisine yaklaşımda oyunun kurallarını değiştirecek konulardan sıklıkla söz edildi.
6-10 Mart 2021 tarihlerinde bir kez daha sanal konferans olarak düzenlenen CROI’de bu yıl, farklı içerik ve konuşmacıların yer aldığı video sunumlarda, önceki yıllarda düzenlenen HIV bilimi alanına yönelik konferanslardan farklı olarak, HIV’e yaklaşımı ve HIV ile yaşayanların geleceğini kökten değiştirebilecek konular yer aldı. HIV ile yaşayan kadınların tedavi ve korunmalarına yönelik yeni yaklaşımlar ve genel hedef grupların korunması yönelik nitelikli çalışma sonuçlarından da söz edilen konferansta, özellikle uzun süre etkili enjeksiyon tipi korunma yöntemlerine ilişkin yürütülen çalışmaların sonuçları çok büyük ilgi gördü.
Onaylanan ilk PrEP olan TDF’nin yanı sıra, üzerinde hali hazır çalışmalar yürütülen ve HIV tedavisi olarak da onaylanmış olan Cabotegravir etken maddesinin bir korunma yöntemi olarak kullanılıp kullanılamayacağına dair çalışmaların ilk sonuçları umut verici nitelikte. Okuma önerisi; www.kirmizikurdele.org/prep Mevcut PrEP rejiminde günlük ilaç alımına bir alternatif olarak aylık, iki aylık, altı aylık hatta yıllık enjeksiyon şeklindeki ilaçlardan korunma sağlaması üzerine yürütülen Cabotegravir çalışmalarının çığır açıcı özellik taşıdığı belirtildi. Yani eğer işler yolunda giderse, tek bir enjeksiyonla HIV’e karşı uzun süreli (Örn: iki aylık, altı aylık hatta yıllık) korunma sağlanabilecek.
Yeni nesil ilaç çalışmalarına da geniş yer verilen CROI’de, özellikle ilaç direnci geliştiren HIV ile yaşayan bireylerde *viral yükü kontrol altına almaya ve belirlenemeyen seviyede tutmaya yarayacak 6 ay etkili deri altı enjeksiyon tipi HIV tedavisi olarak sunulacak Lenacapavir’e yönelik çalışmalardan da söz edildi. İlaç direnci ile mücadele eden ve yeni nesil tablet tedavilerden yeterli verimi alamayan bu grup HIV ile yaşayan bireyler için umut ışığı olan etken madde üzerinde yapılan klinik çalışmaların başarısı konferansta geniş yer buldu. Eğer her şey ümit edildiği gibi giderse, mevcut ilaç tedavilerine karşı ilaç direnci geliştirmiş HIV ile yaşayan bireyler için yeni bir dönem başlayacak. *Neymiş bu viral yük?
Daha önce, HIV ile yaşayan hamile bireylerde güvenlik sorunu olduğu gerekçesiyle anneden bebeğe geçişte bir önleme aracı olarak kullanılması önerilmeyen Dolutegravir etken maddesine yönelik yeni sonuçlar ise kadınlar için artık daha güvenli bir geleceğe ışık tutuyor. IMPAACT 2010 çalışmasının yeni sonuçlarının değerlendirildiği oturumda, Tenofovir Alafenamide (TAF) etken maddesiyle birlikte kombinasyon halinde kullanılan Dolutegravir’in daha güvenli sonuçlar doğurduğu belirtildi.
Son olarak, konferansın en ilgi çekici başlıklarından bir diğerinin de COVID-19 antikorlarına yönelik yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Koronavirüs salgınından öğrendiğimiz antikor davranışı, “Acaba COVID-19’a karşı insan vücudunun geliştirdiği antikorlar, HIV’i önleme yaklaşımlarına ışık tutar mı?” sorusunu konferansın gündemine alarak, gelecekte tablet ya da enjeksiyon ilaç olarak bir “antikor kokteyli”nin önleme ya da tedavi aracı olarak kullanılıp kullanılmayacağı, eğer başarılı bir tedavi rejimi ortaya çıkarsa, bunun kesin tedaviye yönelik yeni bir sürece ışık tutup tutmayacağı tartışıldı.
Eğer bu yaklaşım hayata geçer ve başarılı olursa, gelecekteki olası pandemilere karşı da gerçekten yeni bir yüzyıla girmiş oluruz kanaatindeyiz.
Konferansın websitesine buradan erişebilirsiniz.
www.kirmizikurdele.org
#hivbilgisi