Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan, HIV algısını ve anlatısını temelinden değiştirmeye devam ediyor; HIV pozitif annelerden on beş binden fazla doğum, SIFIR BULAŞ!
Yayına hazırlayan: Arda Karapınar, (Tedavi aktivisti, Topluluk yazarı) Yayın tarihi: Nisan 11, 2022
(Türkiye’nin #hivbilgisi sağlayıcısı ve kaynağı www.kirmizikurdele.org ve @redribbontr sosyal medya hesaplarındaki #hivbilgisi içerikleri ve tüm içerikler KAYNAK GÖSTERMEK ŞARTIYLA herkesin paylaşımına açıktır. Paylaşımlarınızda web-sitemizi kaynak göstermenizi/mention/etiket vb. yapmanızı rica ederiz. Bunlar dışında özel olarak izin sormanıza gerek yoktur.
Fransa’da yapılan ve sonuçları CROI adıyla da bilinen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansında sunulan bir araştırma HIV ile yaşayan ve düzenli ilaç tedavisi gören kadınların virüs bulaştırmadan anne olabildiklerini bir kez daha ve tartışmaya yer bırakmayacak şekilde doğruladı;
On beş binden fazla doğum, SIFIR BULAŞ!
Konferansta paylaşılan sonuçlar, 2000 yılından bu yana toplanan oldukça geniş kapsamlı
verilere dayanıyor. Araştırma ekibini oluşturan uzman hekimler, Fransa’da 2000 – 2017 yılları arasında 5 binden fazla HIV pozitif anneden gerçekleşen 15.959 doğumdan yola çıkarak oldukça etkileyici veriler paylaştılar.
Çalışma bilimsel açıdan çok değerli kanıtlar sunmakla birlikte çok önemli bir başka noktanın da altını çiziyor; sağlık hizmetlerine kesintisiz erişim imkânlarının yaygınlığı sadece HIV ile yaşayanlar için değil toplumun tamamı için önemli. Dolayısıyla HIV yayılımının tamamen durdurulabilmesi yani ‘’sıfır yeni bulaş’’ hedefine ulaşabilmenin ilk koşulu HIV’e ilişkin sağlık hizmetlerine kesintisiz erişimin herkes için ve sürekli mümkün olması.
Araştırma ekibinden Dr. Jeanne Sibiude ‘’Bu çalışma, HIV ilaç tedavisine hamilelikten önce başlanır, *B seviye (Belirlenemeyen) doğumdan önce sağlanıp korunur ve *tedbiren anne emzirmezse anneden bebeğe geçişin tamamen durdurulabileceğini net biçimde kanıtlıyor. Bu yüzden HIV ilaç tedavisine düzenli erişim, düzenli virüs yükü ve diğer tedavi testlerine yaygın ve kolay erişim standart hale getirilmesi daha da önem kazanıyor’’ diyor.
--HIV ve hamilelik başlıklı #hivbilgisi yazımız için tıklayın--
*Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan’ın HIV pozitif annelerin bebeklerini hiçbir tereddüt olmaksızın emzirmelerine imkân sağlayıp sağlamadığı tartışılmaya devam eden bir konu. Önde gelen pek çok tedavi kılavuzuna göre küçük riskler hala söz konusu olmakla birlikte, son yıllarda bebeklerini emziren HIV pozitif annelerin sayısı artmakta ve bulaş gerçekleşen vaka sayısı giderek azalmakta. Bu noktada en doğru ve sağlıklı kararın, anne ve doktorun detaylı bir değerlendirmesi sonucunda birlikte alınması öneriliyor.
(*B seviye: HIV ilaç tedavisine bağlı olarak virüsün vücutta tamamen baskılandığı ve cinsel partnerlere kondomsuz ilişkiler yoluyla bile HIV bulaştırılmayan seviye. Belirlenemeyen seviye).
--Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan hakkında daha fazla bilgi için tıklayın--
Çalışma düzenli HIV tedavisinin önemini, başarısını ve HIV biliminin yıllar içindeki gelişimini vurgulayan veriler sunuyor. Bu verilere göre, çalışmayı kapsayan yıllar içinde anneden bebeğe bulaş oranları istikrarlı biçimde düştü; 2000 – 2005 yılları arasında %1.1 olan oran, 2006 - 2010 arasında %0.7’ye, 2011 – 2017 yılları arasında %0.2’ye ve nihayet (bu çalışma kapsamında) SIFIRa.
--HIV hakkında her şey için tıklayın--
Dikkat çeken diğer bazı verilerse şöyle;
*HIV ilaç tedavisine ne kadar erken başlanırsa, bulaşma ihtimali o kadar azalıyor; gebe kalmadan önce başlanırsa %0.1, gebeliğin birinci üç ayında %0.5, ikinci üç ayında %0.8 ve üçüncü üç ayında%1.7.
*Kandaki virüs miktarı 50 kopyanın altında ise sıfır bulaş varken, 50 ile 400 arasında bu oran %0,2, 400'ün üzerinde ise %2,4 oldu.
*Erken doğum da bulaş riskini arttırıcı bir unsur olabilir. Çalışma kapsamında bulaş oranı 32-36 hafta arasında doğan bebeklerde %1.3, 32 haftadan önce doğanlarda ise %2.1 oranında oldu.
Çalışma hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
www.kirmizikurdele.org