HIV kolay bulaşır mı, b eşittir b, aids testi, hiv testi, pcr, prep, pep, aids bulaşır mı, b=b, hiv belirtileri
-Önemli noktalar-
*En az iki (ya da daha fazla) ilacın birbirleri ile ya da bir ilaçla besin ve içecekler arasında meydana gelen tepkimeye ilaç etkileşimi adı verilir.
Belirli bir sağlık sorununa sahipken bir başka hastalığın tedavisi için ilaç kullanmak da ilaç etkileşimine neden olabilir.
Mesela yüksek tansiyonunuz varsa ve bir yandan da burun açıcı ilaç kullanmak, istenmeyen bir etkileşim yaratabilir.
*İlaç etkileşimi bir ilacın etkisini azaltabileceği ya da arttırabileceği gibi öngörülmeyen yan etkilere de neden olabilir.
*HIV tedavisi ilaçları (ART) uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme olanağı yarattığı ve HIV bulaş risklerini azalttığı bilinen bir gerçektir.
Ancak ilaç etkileşimleri, sürdürülmesi oldukça kolay olan HIV ilaç tedavisini zorlaştırabilir.
*HIV takip/tedavisi yapan uzman hekimler bir ilaç rejimini reçete etmeden önce olası ilaç etkileşimlerini mutlaka göz önünde bulunduracaklardır. Bu yüzden ART kullanmaya başlamadan önce hekimize kullandığınız ya da kullanmayı düşündüğünüz reçeteli ve reçetesiz tüm ilaçları, vitaminleri, gıda takviyelerini ve bitkisel ürünleri söylemeniz, tedavi uyumunuz ve tedavi başarınız açısından da oldukça önemlidir
-İlaç etkileşimi nedir?-
Genel tarifiyle kendimizi daha iyi hissetmemize ve sağlıklı kalmamıza yardımcı olan ilaçlar özellikle HIV tedavisinde oldukça önemlidirler ve başlandıkları andan itibaren ömür boyu kesintisiz bir düzen içinde her gün kullanılmalıdır.
Günümüzdeki HIV ilaçları, HIV ile yaşayan bireylere herkes kadar uzun ve sağlıklı bir ömür imkanı sunar ve hatta vücuttaki virüs yükünü belirlenemeyen B=B seviyeye indirerek virüsün cinsel yolla geçişini tamamen engeller. (Bkz: Belirlenemeyen = Bulaştırmayan)
Ancak, bazen ilaç etkileşimlerine bağlı sorunlar da görülebilir.
Üç tür ilaç etkileşimi vardır:
İlaç-ilaç etkileşimi: Bir veya daha fazla ilaç arasındaki etkileşim.
İlaç-besin etkileşimi: Bir ilaç ve besin ya da içecek arasındaki etkileşim.
İlaç-tıbbi durum etkileşimi: Bu, belirli bir tıbbi soruna sahipken bir ilaç alındığında ortaya çıkan etkileşimdir. Örneğin, yüksek tansiyonunuz varsa burun açıcı ilaç kullanmak isteyen bir etkileşim yaratabilir.
İlaç etkileşimleri bir ilacın etkisini azaltabilir veya arttırabilir. Ayrıca, istenmeyen yan etkilere de neden olabilir.
-HIV tedavisi ilaçları (ART) ilaç etkileşimine neden olabilir mi?-
Düzenli HIV tedavisi ilaçları (ART) kullanımı, HIV ile yaşayanların daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur ve
virüsü baskılayarak kontrol altına alır. Ancak ilaç etkileşimleri, özellikle de ilaç-ilaç etkileşimleri, HIV tedavisini zorlaştırabilir.
Farklı HIV ilaçlarının birbirleriyle ve/veya başka diğer ilaçlarla etkileşime girmesi yaygın bir durumdur. İlaçlar arasındaki etkileşim, ilacın kandaki yoğunluğunu azaltabilir veya arttırabilir. Kandaki yoğunluktaki değişim ilgili ilacın daha az etkili olmasını sağlayabilir. Bazen de ilacın etkisini çok güçlü biçimde arttırır ve yan etkiler ortaya çıkar.
Hekimler bir HIV ilaç rejimini tavsiye etmeden/reçetelemeden önce HIV ilaçları arasındaki olası ilaç-ilaç etkileşimlerini de dikkatle göz önünde bulundururlar. Ayrıca, kişinin kullandığı diğer ilaçları da sorarlar. Örneğin, bir doktor HIV ile yaşayan bir kadına hormon düzenleyici bir doğum kontrol ilacı kullanıp kullanmadığını sorabilir. Bazı HIV ilaçları hormon düzenleyici doğum kontrol ilaçlarının etkisini azaltabilir.
Bu yüzden bunları kullanan bir kadının gebeliği önlemek için ek veya farklı bir doğum kontrol yöntemi kullanması gerekebilir.
Doğum kontrol ilaçları ve HIV ilaçlarını birlikte kullanmak konusunda doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
-İlaç-besin etkileşimleri ve ilaç-tıbbi durum etkileşimleri, HIV ilaçları kullanan insanları etkiler mi?-
Evet.
HIV tedavisi ilaçlarını kullanırken hem ilaç-besin etkileşimiyle hem de ilaç-tıbbi durum etkileşimiyle karşılaşabilirsiniz.
Gıdalar ve içecekler bazı HIV ilaçlarının emilimini etkileyebilir, kandaki ilaç yoğunluğunu arttırabilir veya azaltabilir. Hangi HIV ilacını kullandığınıza bağlı olarak, kandaki yoğunluktaki bu değişim yararlı veya zararlı olabilir. HIV ilaçlarını nasıl almak gerektiğine dair talimatlar İlacı yemekten önce mi,
sonra mı ya da başka ne şekilde almanız gerektiğini belirtmektedir.
Böbrek hastalıkları, hepatit ve gebelik gibi sağlık durumları vücudun HIV ilaçlarını işleme sürecini etkileyebilir.
Örneğin, gebelik sürecinde bedendeki değişikliklerden dolayı HIV ilaçlarının dozu da gebeliğin farklı dönemlerinde farklı şekilde ayarlanabilir. Ancak gebe kadınlar HIV ilaç rejimlerinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce
doktorlarına mutlaka danışmalıdır.
-Olası ilaç etkileşimini nasıl engelleyebilirim?-
Olası ilaç etkileşimlerini engellemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
*Doktorunuza kullandığınız veya kullanmayı planladığınız tüm reçeteli veya reçetesiz ilaçları söyleyin.
*Ayrıca, kullandığınız tüm vitaminler, gıda takviyeleri ve bitkisel ürünlerden de bahsedin.
*Doktorunuz ile sağlığınızla ilgili tüm bilgileri paylaşın. Örneğin yüksek tansiyon veya diyabet vb. gibi.
*Bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza ve/veya eczacınıza aşağıdaki soruları mutlaka sorun:
*Bu ilaç ne için kullanılıyor?
*Bu ilacı nasıl kullanmalıyım?
*Bu ilacı kullanırken başka herhangi bir ilacı ya da
belirli bir yiyeceği, içeceği kullanmam yasak mı?
*Bu ilacı kullandığım diğer ilaçlarla birlikte güvenli biçimde alabilir miyim?
*Bilmem gereken ilaç etkileşimleri var mı? Bu etkileşimlerin belirtileri nelerdir?
*Bir ilaç etkileşimi durumunda ne yapmam gerekir?
*İlaçlarınızı talimatlarına uygun şekilde alın. Her zaman ilacın içindeki prospektüste yer alan bilgi ve yönlendirmeleri okuyun.
*İlaç etiketleri ve paketlerinin içindeki prospektüslerde olası ilaç etkileşimlerine dair önemli bilgiler yer alır.
*Geçmeyen ve sizi rahatsız eden bir yan etkiyle karşılaştığınızda doktorunuza hemen bilgi verin.
-Olası ilaç-ilaç etkileşimlerini nasıl kontrol edebilirsiniz?-
Mevcut HIV tedavisi ilaçlarınızın kullandığınız ya da kullanmayı planladığınız diğer ilaçlarla potansiyel bir etkileşimi olup olmadığını buraya tıklayarak açılan sayfada Liverpool Üniversitesi tarafından hazırlanan etkileşim kontrol aracından (İngilizce) kontrol edebilir ve HIV tedavisi takibinizi yapan hekime sorabilirsiniz.
www.kirmizikurdele.org
herkes için #hivbilgisi
#hivhakkindahersey
#hivindogrusu